21/10/10

Η μόδα κάποιες φορές....βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Οι επώνυμες ευρύχωρες τσάντες, τα ψηλά τακούνια, τα αποκαλυπτικά ρούχα και τα ελκυστικά εσώρουχα προσδίδουν θηλυκότητα και είναι in, ωστόσο είναι «ανθυγιεινά» καθώς μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας και συχνά καταδικάζουν το γυναικείο σώμα στον πόνο.

Όπως δήλωσαν στα Νέα διάφοροι γιατροί, οι γυναίκες πέφτουν θύματα της μόδας.

Τσάντα: το απόλυτο φετίχ των γυναικών

Οι πόνοι στη πλάτη και στη μέση καθώς και οι έντονες ενοχλήσεις στη σπονδυλική στήλη δεν οφείλονται μόνο στην καθιστική ζωή που επιβάλλει η πολύωρη εργασία στο γραφείο. Ο αυχένας και οι ώμοι είναι τα συνήθη θύματα της…τσάντας . «Η μόδα επιτάσσει μεγάλες τσάντες και συνεπώς βαριές. Για να αντέξει όμως ο ώμος το βάρος, αναγκάζεται να γείρει, με αποτέλεσμα να καταπονείται η σπονδυλική στήλη» λέει ο ορθοπεδικός Γιώργος Κατσιφαράκης.
Τα…μικροσκοπικά ρούχα
Τα ρούχα που αφήνουν ακάλυπτη την κοιλιά, την πλάτη και τα πόδια μέσα στο καταχείμωνο επίσης βλάπτουν σοβαρά την υγεία. «Το απλό κρυολόγημα είναι το λιγότερο που μπορεί να πάθει κανείς. Και αυτό γιατί αν κρυώσει η οσφυϊκή μοίρα, δηλαδή η μέση, τότε μπορεί να προκληθεί μυϊκός σπασμός, νευραλγία και να εκδηλωθεί με πόνο ή ακόμη χειρότερα με μπλοκάρισμα της σπονδυλικής στήλης. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν μπορείς να κινηθείς, παρά μόνο να αναπνέεις και να πονάς» προσθέτει ο κ. Κατσιφαράκης.
Επίσης, οι πόνοι στην κοιλιά και οι διαταραχές στην περίοδο είναι επίσης μερικές από τις πιθανές συνέπειες.

Τα λεπτά και συνθετικά εσώρουχα
Η μόδα επιτάσσει τα εσώρουχα να είναι στενά για να μην διαγράφονται μέσα από τα – επίσης – στενά ρούχα. Οι γυναικολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι τα συνθετικά στρινγκ κρύβουν πιθανότητες μόλυνσης με συχνότερη την κολπίτιδα.

Τα ψηλά τακούνια
Τα παπούτσια είναι το «Α» και το «Ω». Αν και βασανίζει τα πόδια, το ψηλό τακούνι παραμένει διαχρονικά η βασίλισσα της κομψότητας. «Μια παραμόρφωση του πέλματος που επιβαρύνει ιδιαίτερα την περιοχή στο κάτω μέρος της πατούσας, πίσω από τα δάχτυλα, έχει ως αποτέλεσμα έντονο πόνο και αυτό οφείλεται στα ψηλά τακούνια. Οι κάλοι, ακόμη και η οστεοαρθρίτιδα, είναι επίσης παθήσεις που προκαλούνται από τις γόβες, εξαιτίας της συνεχόμενης τριβής και πίεσης αντίστοιχα» λέει ο ειδικός παθολόγος Λευτέρης Βογιατζόγλου.

Όπως επεξηγεί: «Η κατ’ εξακολούθηση χρήση ψηλών τακουνιών θέτει το πέλμα σε τέτοια στάση, ώστε η έκταση του αστραγάλου είναι πολύ μικρότερη από ό,τι θα έπρεπε, διαφορετικά το πόδι δεν θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με το έδαφος. Η μικρότερη όμως αυτή έκταση έχει αποτέλεσμα να μικρύνει και ο αχίλλειος τένοντας. Γι’ αυτό και οι γυναίκες δεν μπορούν να βαδίσουν με υπόδημα χωρίς τακούνι».

Λεύκανση των δοντιών

«Η απάντηση που δίνω στους ασθενείς μου, όταν με ρωτάνε για το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνουν λεύκανση, απαντώ ποτέ. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη λεύκανση περιέχουν οξύ και οξείδια και συνεπώς η επανάληψη της θεραπείας αποδομεί την αδαμαντίνη. Όταν γίνεται η ζημιά, τότε εμφανίζεται πόνος. Όσοι βέβαια έχουν σκληρή αδαμαντίνη δεν θα υποστούν τις συνέπειες αυτές. Η συνηθέστερη παγίδα όμως είναι ότι όσοι κάνουν λεύκανση μια φορά την επαναλαμβάνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρήσουν την αστραφτερή εμφάνισή τους» λέει ο οδοντίατρος Δημήτρης Χαλαζωνίτης.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο
           cosmo.gr