31/10/10

Κόκκινη διατροφή!

Το κόκκινο σαν χρώμα είναι εντυπωσιακό όταν υπάρχει στην γκαρνταρόμπα μας, αλλά είναι καιρός το κόκκινο να μπει και στην διατροφή μας!
Υπάρχουν κόκκινες τροφές που εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρουν, λειτουργούν και ως ασπίδα στον καρκίνο ή σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.


  • Κόκκινη πιπεριά
Αν καταναλώσουμε μισή κόκκινη πιπεριά την ημέρα,έχουμε εξασφαλίσει την ημερήσια δόση βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η βιταμίνη C  έχει αντιοξειδωτική δράση και δρα ως ασπίδα στον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Προσοχή, απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές. Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το κάπνισμα.
  • Ντομάτα
Βάλε την ντομάτα στην καθημερινή σου διατροφή.Η διατροφική αξία της ντομάτας είναι τεράστια. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,ενώ περιέχει μία αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση, τη λυκοπένη.
Έρευνες καταδεικνύουν πως η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας, μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης διάφορων τύπων καρκίνου, όπως τον καρκίνο του προστάτη, των πνευμόνων, του στομάχου, του εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών.
Το ψήσιμο και η πολτοποίηση της ντομάτας, απελευθερώνουν το λυκοπένιο από τα φυτικά κύτταρα της και το καθιστούν έτσι πιο εύκολα διαθέσιμο προς απορρόφηση από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Επίσης το σερβίρισμα των παραγώγων της ντομάτας μαζί με λάδι, διευκολύνει την απορρόφηση του λυκοπενίου από το έντερο και τη διέλευση του στο αίμα.
  • Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έρευνες έχουν δείξει ότι έχει σημαντική δράση ενάντια σε καρδιακές νόσους ,σε εγκεφαλικά επεισόδια και σε διαβήτη τύπου 2.
Η κατανανάλωση του κόκκινου κρασιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και τα 2 για τους άντρες, γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπατικές βλάβες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ευεργετικές του ιδιότητες δεν βρίσκονται στο αλκοόλ που περιέχει αλλά στα μη αλκοολούχα συστατικά που προέρχονται από τα σταφύλια.
  • Φράουλες
Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης C και πλούσιες σε πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα,συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης. Η φράουλα έχει αντιφλεγμονώδης δράση και οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου που προκαλεί την φλεγμονή σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.
  • Παντζάρια

Το παντζάρι έχει ευεργετικές ιδιότητες, αφού περιέχει υδατάνθρακες, φώσφορο, σίδηρο, ιώδιο, θείο, ασβέστιο, μεταλλικά άλατα και βιταμίνη Β. Ο χυμός του είναι πολύ καλό φάρμακο για προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακά και προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης, ενώ καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή.
Επιπλέον το παντζάρι θεωρείται πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει και έχει την ικανότητα να ρίχνει την πίεση.



  • Μούρα
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα μούρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ισχυρών αντικαρκινικών εκπροσώπων του φυτικού βασιλείου. Περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε και το φολικό οξύ, τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ασβέστιο, πολυφαινόλες και μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και τους χαρίζουν και το χαρακτηριστικό χρώμα τους.
  • Καρπούζι
Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι δεν έχει θρεπτική αξία ή βιταμίνες και ότι είναι μόνο νερό και ζάχαρη.Οι σύγχρονες μελέτες όμως έδειξαν ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρη είναι χαμηλή και δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη. Το καρπούζι συγκαταλέγεται άξια στις τροφές εκείνες με πλούσια θρεπτική αξία και βιταμίνες!