24/10/10

Ασχημόμετρο στο iPhone. Ομως ''Ph''=Φ και Φ=1,618 033..... Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Το ασχημόμετρο είναι μια εφαρμογή στο  iPhone, που με κλίμακα από 0-10 ,βαθμολογεί πόσο άσχημο είναι ένα πρόσωπο. Όσο πιο χαμηλό είναι το σκορ τόσο λιγότερο  άσχημο είναι. Το κόστος είναι περίπου είναι 1 ευρώ και η εφαρμογή κατεβαίνει στο κινητό με την αποστολή ενός μηνύματος.
Η λειτουργία του ασχημόμετρου είναι η εξής. Πάνω σε μια φωτογραφία ανφάς του προσώπου, τοποθετείται ,με κάποιες οδηγίες, μια μάσκα-σκίτσο. Βάση αυτής της σύγκρισης ,κατά πόσο δηλαδή ταυτίζονται το πρόσωπο με την μάσκα ,γίνεται η ανάλυση και το αποτέλεσμα βγαίνει ως σκορ στην οθόνη.
Το μυστικό όμως της εφαρμογής κρύβεται σε αυτήν την μάσκα. Η μάσκα αυτή είναι ένα σχέδιο που βασίζεται στον χρυσό αριθμό,ή αλλιώς χρυσό κανόνα Φ=1,618 033..

Τι εννοώ; Πίσω από κάθε τι στην φύση που έχει μια αρμονία ,υπάρχει ο αριθμός Φ. Από τα φυτά μέχρι το ανθρώπινο σώμα αναπτύσσονται βάσει αυτής της αριθμητικής αναλογίας .
Tο συναρπαστικό με αυτή τη θεϊκή αναλογία, όπως την ονόμασε ο μοναχός Λούκας Πατσιόλι τον 15ο αιώνα, είναι η εφαρμογή της στον άνθρωπο. Αν διαιρέσουμε το ύψος ενός ανθρώπου με την απόσταση από το έδαφος μέχρι τον αφαλό του και βγει 1,6180... αυτό είναι κριτήριο για το αν το σώμα έχει τη θεϊκή αναλογία! Τα πρόσωπα αλλά και τα σώματα που έχουν τις αναλογίες αυτές χαρακτηρίζονται ως αρμονικά και όμορφα!

Επίσης η περίφημη ανακάλυψη των μαθηματικών αναλογιών του ανθρώπινου σώματος από τον Λεονάρντο ντα Bίντσι που απεικονίζεται στο έργο του «Aνθρωπος του Bιτρούβιου» είναι βασισμένο στην πραγματεία του μαθηματικού Μάρκου Πολλιώνα Bιτρούβιου, ο οποίος είχε μελετήσει το ανθρώπινο σώμα. Τα συμπεράσματα του Bιτρούβιου ήταν ότι η απόσταση από την άκρη του πιγουνιού έως τη μύτη είναι το ένα τρίτο του μήκους του προσώπου, η απόσταση της γραμμής των μαλλιών έως τα φρύδια είναι το ένα τρίτο του μήκους του προσώπου κ.ο.κ.


Η αισθητική τελειότητα λοιπόν έχει βάση την αναλογία Φ.
Η μάσκα στο ασχημόμετρο δεν είναι τίποτα άλλο από το σκίτσο ενός προσώπου με χαρακτηριστικά τέτοια ωστε οι αποστάσεις τους να δίνουν την αναλογία Φ=1,618 033..
Το ασχημόμετρο δηλαδή διαπιστώνει συγκρίνοντας, κατά πόσο το πρόσωπο έχει την αρμονία αυτή ή όχι!
Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Η ομορφιά μπορεί να αποδειχθεί και με μαθηματική ακρίβεια!