9/12/10

Μόδα. Ταξίδι πίσω στο χρόνο!

Η βιομηχανία της μόδας εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο.. Ακόμη και ένα ξεφύλλισμα στο οικογενειακό σας άλμπουμ θα σας κάνει να θυμηθείτε την μόδα περασμένων δεκαετιών.

Η ιστορία της μόδας έχει πολύ ενδιαφέρον, ειδικά όταν κάποια στοιχεία της που τώρα θεωρούνται δεδομένα, προέκυψαν από λόγους πρακτικούς ή ακόμη και αστείους..

Διαβάστε κάποια ιστορικά στοιχεία παρακάτω και θα το διαπιστώσετε.

  1. Όλοι έχετε ίσως κάποιο σακάκι με κουμπιά στο μανίκι. Αυτό που δεν γνωρίζεται ίσως, είναι ότι αυτή η στιλιστική λεπτομέρεια προέρχεται από τον Ναπολέων Βοναπάρτη. Συγκεκριμένα είχε δώσει εντολή στους ράφτες της εποχής να ράψουν στα μανίκια των στρατιωτών του κουμπιά ,ώστε να μην τα χρησιμοποιούν για να σκουπίζουν την μύτη τους!
  2. Η παιδική μόδα είναι εξίσου σημαντική αφού όλοι θέλουν τα παιδιά τους να είναι προσεγμένα και καλοντυμένα! Γνωρίζατε όμως ότι η παιδική μόδα δημιουργήθηκε πριν 200 χρόνια; Πιο πριν, τα παιδιά φορούσαν τα ίδια ρούχα με τους γονείς τους απλά σε μικρότερα νούμερα.
  3. Μέχρι τον 19ο αιώνα δεν υπήρχαν μοντέλα αλλά οι σχεδιαστές παρουσίαζαν τα ρούχα τους πάνω σε κούκλες!
  4. Τα μικροσκοπικά εσώρουχα τύπου στρινγκ σχεδιάστηκαν πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη με εντολή του δημάρχου της εποχής Fiorello Henry La Guardia. Είχε εξοργιστεί όταν είδε τις χορεύτριες να χορεύουν γυμνές και διέταξε να ραφτούν μικροσκοπικά εσώρουχα ώστε να καλύψουν την γύμνια τους.
  5. Εμείς οι γυναίκες έχουμε λατρεία με τα κοσμήματα. Γνωρίζατε όμως ότι οι άντρες ήταν αυτοί που φόρεσαν κοσμήματα πρώτοι για να δηλώνουν την κοινωνική τους θέση;
  6. Το κοντό αγορέ κούρεμα στις γυναίκες είναι πλέον συνηθισμένο και δεν μας φαίνεται καθόλου περίεργο.Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Παλιά, μόνο οι άπιστες γυναίκες υποχρεωνόταν να κόψουν πολύ κοντά τα μαλλιά τους ως τιμωρία ,ώστε όλος ο κόσμος να μάθαινε την ασέβεια προς τον άντρα τους.
  7. Έχουμε δει πολλές διάσημες celebrities να φωτογραφίζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούργιο,αφού και τον 15ο αιώνα η εγκυμοσύνη ήταν τόσο της μόδας που ακόμη και τα κορίτσια που δεν ήταν έγκυες, έβαζαν μαξιλάρια στην κοιλιά τους για να φαίνονται σαν μέλλουσες μητέρες!
  8. Φέτος ειδικά η τάση της μόδας επιτάσσει έντονα φρύδια. Όμως την περίοδο της Αναγέννησης ,τα φρύδια συνήθιζαν να τα ξυρίζουν τελείως! Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάσης αυτής, εκείνης της εποχής, η περίφημη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι!

Δείτε παρακάτω το χαρακτηριστικό βίντεο που δείχνει την εξέλιξη της γυναικείας μόδας από το 1949-1980.