30/9/11

Βρες τον τύπο του Δέρματος σου! Ποια είναι τα προιόντα που σου ταιριάζουν;



Η επιθυμία όλων των γυναικών είναι να αποκτήσουν ένα δέρμα λαμπερό χωρίς ξηρότητα, θαμπάδα ή λιπαρότητα!

Πόσο άραγε γνωρίζεις σωστά την επιδερμίδα του προσώπου σου;
Η πραγματικότητα είναι ότι γεννιόμαστε όλοι με τον δικό μας τύπο δέρματος και αυτόν έχουμε σε όλη μας την ζωή! Η ποιότητα του δέρματος όμως με τον καιρό μπορεί να αλλάξει και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες!
Ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή, μια φαρμακευτική αγωγή, κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η εγκυμοσύνη είναι κάποιοι από τους παράγοντες που κάνουν το δέρμα μας να αλλάζει κατά διαστήματα.


Ακόμη και τα προϊόντα ή η ποσότητα που χρησιμοποιούμε, μπορεί να δράσει αρνητικά στην ποιότητα του δέρματος μας. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσεις μια λιπαρή κρέμα προσώπου πιστεύοντας ότι θα ενυδατώσεις το δέρμα σου, αν το δέρμα σου δεν είναι ξηρό, τότε οι πόροι θα φράξουν και θα αποκτήσεις όχι μόνο λιπαρότητα αλλά και θαμπάδα.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μάθεις την ταυτότητα του Δέρματος σου,  ώστε η περιποίηση του να είναι η ανάλογη!

Τύπος Δέρματος Ξηρό

Το ξηρό δέρμα είναι συνήθως πολύ λεπτό και τραχύ. Έχει έλλειψη ελαστικότητας γιαυτό και πολλές φορές, νιώθεις ότι το δέρμα σε τραβάει. Το ξηρό δέρμα συνήθως αποκτάει λεπτές ρυτίδες.

Ανάγκες.
Το ξηρό δέρμα έχει ανάγκη από τις λιπαρές ουσίες που θα διατηρούν την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του!

*  Καθαρισμός.
Απέφυγε προϊόντα που περιέχουν σαπούνι ή οινόπνευμα ,τα οποία αφυδατώνουν. Χρησιμοποίησε προϊόντα καθαρισμού σε μορφή γαλακτώματος ή με βάση ελαίων, τα οποία καθαρίζουν και παράλληλα ενυδατώνουν το δέρμα!

Ενυδάτωση.
Εφοδίασε το δέρμα σου με τα κατάλληλα λιπαρά συστατικά. Χρησιμοποίησε προϊόντα με  Βούτυρο καριτέ-Shea butter , λινέλαιο αλλά και εμπλουτισμένα με Ω-3.

*   Συμβουλή
Κάνε peeling 1-2 φορές την εβδομάδα,για να αφαιρείς τα νεκρά κύτταρα, ώστε τα προϊόντα περιποίησης να δρουν σωστά. Μετά την απολέπιση πάντα να κάνεις μια μάσκα ενυδάτωσης!




Τύπος Δέρματος Λιπαρό

Το λιπαρό δέρμα γυαλίζει πολύ ,ειδικά στο μέτωπο,στο πηγούνι και στα μάγουλα και έχει υπερβολική έκκριση σμήγματος. Συνήθως το δέρμα είναι παχύ και κάνει λίγες, αλλά βαθιές ρυτίδες.


*   Ανάγκες
Το δέρμα μπορεί να έχει πολύ έκκριση λιπαρότητας ,παρόλα αυτά χρειάζεται ενυδάτωση! Το να χρησιμοποιείς σαπούνια που αφυδατώνουν το δέρμα για να διώξεις την λιπαρότητα είναι λάθος, αφού το δέρμα σου αντιδρά και εκκρίνει παραπάνω σμήγμα ως άμυνα! Έτσι γίνεται πιο λιπαρό και φράζουν οι πόροι.

*   Καθαρισμός
Χρησιμοποίησε μη λιπαρά προϊόντα καθαρισμού! Προτίμησε προϊόντα σε μορφή τζελ. Μην χρησιμοποιείς αντιβακτηριακά καθαριστικά,είναι πολύ δυνατά και αφυδατώνουν.

*    Ενυδάτωση.
Τα serum που είναι εμπλουτισμένα με οξέα φρούτων είναι κατάλληλα για λιπαρά δέρματα. Κάνε απολέπιση 1 φορά την εβδομάδα για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα και να καθαρίσεις σε βάθος τους πόρους.Ιδανικά τα προϊόντα που περιέχουν salicylic acid (σαλικυλικό οξύ). Οι μάσκες με άργιλο επίσης βοηθούν πολύ!

*    Συμβουλή
 Επέλεξε κρέμες προσώπου με λεπτή υφή και μη λιπαρή σύσταση.




Τύπος Δέρματος Μεικτό

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δέρματος! Η περιοχή Τ του προσώπου (δηλ. μέτωπο, μύτη, πηγούνι) είναι λιπαρή και το υπόλοιπο πρόσωπο, κανονικό ή ξηρό.

*   Ανάγκες
Το πρόσωπο έχει ακριβώς 2 ταυτότητες και κανονικά πρέπει να αντιμετωπίζεις την φροντίδα της κάθε περιοχής, ξεχωριστά. Δηλαδή στο σημείο που έχει λιπαρότητα να εφαρμόζεις προϊόντα για λιπαρά δέρματα, και στο υπόλοιπο πρόσωπο τα προϊόντα για ξηρό ή κανονικό δέρμα. Επειδή όμως, αυτό είναι αρκετά δύσκολο και πολυέξοδο, προμηθεύσου προϊόντα μέσης λύσης, δηλαδή ειδικά για μεικτά δέρματα.

*   Καθαρισμός.
Χρησιμοποίησε ήπια προϊόντα σε μορφή γαλακτώματος, κρεμώδη ή τζελ. Απέφυγε προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα!

*   Ενυδάτωση.
Η κατάλληλη επιλογή είναι μια κρέμα όχι πολύ λιπαρή και με λεπτή υφή! Το serum είναι μια επίσης πολύ καλή επιλογή!

Συμβουλή
Κάνε απολέπιση 2 φορές την εβδομάδα και κάνε μάσκα! Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις 2 διαφορετικές μάσκες, μια για την λιπαρή περιοχή και μια για την ξηρή.




Τύπος Δέρματος Ευαίσθητο

Το ευαίσθητο δέρμα, κοκκινίζει πολύ εύκολα από τον ήλιο αλλά και από το κρύο, ενώ επηρεάζεται συνήθως και από τα προϊόντα που περιέχουν άρωμα! Συνήθως ένα ευαίσθητο δέρμα έχει αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια προϊόντα, γιαυτό θέλει μεγάλη προσοχή!

Ανάγκες
Το ευαίσθητο δέρμα θέλει ειδική αντιμετώπιση και τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να μην περιέχουν άρωμα,χρώμα,αλλά με ήπια συστατικά, κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα.

Καθαρισμός.
Χρησιμοποίησε ήπια καθαριστικά χωρίς άρωμα,ειδικά για ευαίσθητα δέρματα για να αποφύγεις ερεθισμούς και κοκκινίλες.
Και τα ευαίσθητα δέρματα έχουν ανάγκη από απολέπιση. Μην χρησιμοποιήσεις peeling με κόκκους, και πολύ επιθετικά προϊόντα καθαρισμού!
Αντίθετα, προτίμησε peeling με ένζυμα που περιέχουν οξέα φρούτων.

Ενυδάτωση.
Χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες, ειδικές για ευαίσθητα δέρματα, που συνήθως περιέχουν και συστατικά που καταπραΰνουν αλλά και προλαμβάνουν τους ερεθισμούς.

Συμβουλή.

Όταν δοκιμάζεις νέα προϊόντα να είσαι προσεκτική!  Καλό θα ήταν να κάνεις ένα μικρό τεστ σε ένα μικρό σημείο του προσώπου ή στο χέρι πριν το χρησιμοποιήσεις σε όλο το πρόσωπο.