14/10/10

Αντισταθείτε στους ιούς με τα όπλα της φύσης!

Ο φύλακας της υγείας μας είναι το Ανοσοποιητικό Σύστημα! Μόλις κάτι δεν πάει καλά, ο στρατός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει μικρά και μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να το έχουμε σε ετοιμότητα. Τώρα ειδικά, που ο χειμώνας πλησιάζει, θα πρέπει να το θωρακίσουμε μέσω της διατροφής και της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών!..


Μερικοί από τους τρόπους για να ενισχύσουμε το Ανοσοποιητικό μας είναι: τρώγοντας σωστά και υγιεινά, γελώντας πολύ και αποφεύγοντας το κάπνισμα.


Αμυντικά όπλα

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι χειμερινοί κολυμβητές δεν κρυολογούν ποτέ, ενώ οι άλλοι με το παραμικρό κρύο αρρωσταίνουν; Πως εξηγούνται αυτές οι ιδιαίτερες περιπτώσεις αντοχής στις αρρώστιες; Η απάντηση βρίσκεται μέσα μας, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, δηλαδή σ’ εκείνο το σύστημα της φυσικής άμυνας που μας προστατεύει από την επίθεση των εχθρικών παραγόντων.


Ο οργανισμός μας έχει τα δικά του όπλα άμυνας, τα οποία αν τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τους εχθρούς της υγείας μας. Εάν ένας μικροοργανισμός προσπαθήσει να εισβάλει στο σώμα μας (για παράδειγμα από τη μύτη εάν ο μικροοργανισμός βρίσκεται στον αέρα ή από μια πληγή στο δέρμα που επίσης αποτελεί το πρώτο προστατευτικό τείχος) δραστηριοποιείται αμέσως το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να απωθήσει τον εισβολέα. Και πιθανότατα θα το πετύχει αν είναι σε καλή κατάσταση.

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύσει τον οργανισμό μας από την επίθεση διαφόρων βλαβερών μικροοργανισμών (ιούς, βακτηρίδια, μύκητες, παράσιτα) με τους οποίους ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Αυτό γίνεται μέσω των λευκών αιμοσφαιρίων ή λευκοκυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα. Διασκορπισμένα σε όλο τον οργανισμό, τα λευκά αιμοσφαίρια, είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να σπεύσουν στο σημείο συναγερμού, εκεί που ο εχθρός είναι έτοιμος να εισβάλει.

Η σωστή διατροφή; Πρωτεΐνες και βιταμίνες!

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα; μια σωστή διατροφή, που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Από αυτά, οι πιο σπουδαίες είναι οι πρωτεΐνες, που περιέχονται στο κρέας και μερικά λαχανικά. Χρησιμεύουν στον σχηματισμό των αντισωμάτων. Ο οργανισμός σχηματίζει τα αντισώματα με την βοήθεια των αμινοξέων που περιέχονται στις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Επομένως μην στερείστε αυτές τις θρεπτικές και πολύ σπουδαίες τροφές. Ακόμη κι αν θέλετε να αποφύγετε το κρέας, μπορείτε να αναπληρώσετε τις πρωτεΐνες από τα όσπρια, την σόγια και τα αυγά. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της διατροφής μας είναι οι βιταμίνες. Παρόλο που όλες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, εκείνες που παίζουν πρωτεύοντα και σπουδαίο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού είναι τρεις: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε.


Βιταμίνη Α:
Παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή των αντισωμάτων και των φυσικών εξολοθρευτικών κυττάρων.

Πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι οι εξής τροφές: συκώτι, αυγά, πράσινα και κίτρινα λαχανικά, το γάλα και τα παράγωγά του.

Βιταμίνη C:
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μέσω της παραγωγής των φαγοκυττάρων.
• Πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι εξής τροφές: φρούτα και λαχανικά όπως τα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, σπανάκι, μπρόκολα, πατάτες, ντομάτες.

• Επειδή η βιταμίνη C δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό (αντίθετα με τις βιταμίνες D, Α και Ε) πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά μια μικρή δόση.

Βιταμίνη Ε:

Βοηθά στην παραγωγή των αντισωμάτων και διευκολύνει την δράση των λεμφοκυττάρων –Τ.
Την βρίσκουμε σε αφθονία στα φυτικά λάδια (ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο), στο συκώτι, στα ξηρά φρούτα, τα καρότα, τα κολοκύθια, τα μπρόκολα, τα θαλασσινά (οστρακοειδή, σολωμό, γαρίδες).


ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ασπίδα κατά των ιών και των μικροβίων!
Εκτός από τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ότι και μερικά ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Αυτά είναι: Ψευδάργυρος, Χαλκός και  Μαγνήσιο.


Ψευδάργυρος:

• Πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι οι τροφές που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο, ειδικότερα τα στρείδια τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα. Επίσης βρίσκεται στο μοσχαρίσιο κρέας και στο συκώτι και τέλος στα τυροκομικά.

Χαλκός:
• Περιέχεται σε αφθονία στο συκώτι, στα μαλάκια, στα ξηρά φρούτα και καρπούς και στη σοκολάτα.

Μαγνήσιο:
• Περιέχεται άφθονο στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα ξηρά φρούτα και καρπούς, στα όσπρια και στο φύτρο του σταριού.





Γιατί αρρωσταίνουμε με το κρύο;
Κρυολόγημα και γρίπη είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης από ιούς και μικρόβια. Αλλά γιατί αυτοί οι παθογόνοι οργανισμοί νικούν το αμυντικό μας σύστημα κυρίως το χειμώνα παρά το καλοκαίρι; Για τρεις λόγους:
•Πρώτον, γιατί κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών εξασθενεί το αμυντικό μας σύστημα εξ αιτίας του ψύχους.
•Δεύτερον, γιατί το χειμώνα χρησιμοποιούμε θέρμανση με αποτέλεσμα να ξηραίνεται η ατμόσφαιρα ερεθίζοντας τους βλεννογόνους των αναπνευστικών οδών (μύτη, στόμα, λαιμός) και να εξασθενεί η άμυνά τους και να μπορούν να τους διαπεράσουν πιο εύκολα οι ιοί και τα βακτηρίδια
•Τρίτον, η αλλαγή της διατροφής μας. Κι αυτό γιατί το καλοκαίρι τρεφόμαστε με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κυρίως ωμά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες. Το χειμώνα όμως, αφήνουμε την καλή αυτή συνήθεια και στερούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα από τα απαραίτητα όπλα του, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία
Οι σύμμαχοι!..


Τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα:

ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ

Μπορεί να καίει το λαιμό αλλά καίει και τα μικρόβια. Ιδιαίτερα τον σταφυλόκοκκο, τον κύριο υπεύθυνο για τις βρογχίτιδες. Επίσης η πιπερίτσα βοηθάει στην ρευστοποίηση του φλέγματος και επομένως διευκολύνει την απόχρεμψη.

ΣΚΟΡΔΟ

Προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα, διότι καταπολεμά τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις. Θεωρείται το αντιβιοτικό κατ’ εξοχήν που μας παρέχει η φύση. Η δράση του είναι ισχυρότερη αν καταναλώνεται ωμό. Χρησιμοποιείστε το λοιπόν στις σαλάτες σας.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Εκτός από την ευεργετική του δράση στο πεπτικό σύστημα (σαν χωνευτικό γιατί ενισχύει την παραγωγή γαστρικών υγρών), έχει και βακτηριοκτόνος δράση, προστατεύοντας τους πνεύμονες και τις αναπνευστικές οδούς. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να καταναλώνεται ωμό.


ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Σαν ρυθμιστής της εντερικής χλωρίδας χάρη στα γαλακτικά ένζυμα που περιέχει, βοηθά το αμυντικό σύστημα κατά των λοιμώξεων, ενισχύοντάς το. Να προτιμάτε το λευκό, χωρίς φρούτα ή χρωστικές. Προσθέστε εσείς φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή μέλι.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ:


Παράλληλα πρέπει να αποφεύγουμε το κάπνισμα, τα ανοσοκατασταλτικά και αντιβιοτικά φάρμακα να τα παίρνουμε μόνο όταν τα χρειαζόμαστε και τα έχει συνταγογραφήσει γιατρός και επίσης καλό είναι να αποφύγουμε τις αυστηρές δίαιτες και να υιοθετήσουμε μια διατροφή ισορροπημένη που να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει ο οργανισμός μας να αντιμετωπίσει με επιτυχία ιώσεις και γρίπη. Φροντίστε να εξασφαλίζετε καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκεστε.

Πλένετε καλά τα χέρια σας, καθώς έχει βρεθεί ότι το πλύσιμο των χεριών, μέσω των οποίων συχνά μεταφέ­ρο­νται οι ιοί, βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι πλένουν συχνά τα χέρια τους πηγαίνουν λιγότερο στο γιατρό από ό,τι οι άλλοι. Οι ιοί της γρίπης και του κρυο­λογήματος μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επι­φά­νειες, όπως το τηλέφωνο, το πλη­κτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπο­­­λο­γιστή, τα παιχνίδια, οι χειρολαβές κλπ. Γι’ αυτό έχει τόση σημασία να πλένετε τα χέρια σας και να μην αγγίζετε με αυτά το πρόσωπό σας, γιατί, αν ο ιός έχει κολλήσει στα δάχτυλά σας, εύκολα μπορείτε να τον εναποθέσετε στην αναπνευστική σας οδό, είτε αγγίζοντας τη μύτη σας ­είτε το στόμα σας.

 Κρατάτε μια απόσταση ­«ασφαλείας» περίπου 50 εκατοστών όταν συζητάτε με άλλους, ώστε να αποφεύγετε τα σταγονίδια που μπορεί να σας μεταδώσουν ιούς.