2/12/10

Είσαι ευτυχισμένη;

Όσο και αν προσπαθήσουµε να την ορίσουµε, στο µόνο που µπορούµε να συµφωνήσουµε όλοι είναι πως η ευτυχία είναι υποκειµενική. Ο καθένας µας θέτει τα δικά του κριτήρια για το πώς, πότε, µε τι ή µε ποιους την νιώθει.

Για κάποιους είναι πιθανόν συνυφασµένη µε τις επίγειες απολαύσεις ή µε το συναίσθηµα της χαράς και της ευφορίας. Για άλλους είναι η σχέση µε τα αγαπηµένα τους πρόσωπα και για άλλους η επίτευξη στόχων ή ακόµα και το αίσθηµα ότι ανήκουν κάπου ή είναι ταγµένοι σε ένα σκοπό. Ή και όλα αυτά µαζί…

Το σίγουρο είναι ότι η ευτυχία δεν είναι µια µόνιµη κατάσταση, ούτε µας χτυπάει ξαφνικά από το πουθενά. Είναι όµως στιγµές που γεµίζουν µε χαρά και αισιοδοξία τη ζωή µας. Είναι το αίσθηµα ολοκλήρωσης και πληρότητας που αισθανόµαστε µε διαφορετικούς τρόπους ο καθένας µας.
Εξάλλου, ανάλογα µε τη φάση της ζωής µας στην οποία βρισκόµαστε, τα κριτήρια µας για το τι ορίζουµε ως ευτυχία διαφοροποιούνται. Κάτι που µας έκανε ευτυχισµένους στα είκοσι µπορεί να µην µας κάνει πια ευτυχισµένους στα τριάντα ή στα σαράντα µας. Καθώς αλλάζουµε οι ίδιοι αλλάζουν και οι ανάγκες µας, οπότε και όλα όσα χρειαζόµαστε για να είµαστε ευτυχισµένοι. Κάποιες φορές µάλιστα για να προσεγγίσουµε την ευτυχία πρέπει πρώτα να περάσουµε από τη δυστυχία του πόνου ή της απώλειας.

Γιατί µόνο τότε µπορούµε να αναγνωρίσουµε τι είναι αυτό που χρειαζόµαστε για να γίνουµε πραγµατικά ευτυχισµένοι. Πριν όµως ξεκινήσουµε το κυνήγι της ευτυχίας θα πρέπει να είµαστε σε θέση να προσδιορίσουµε προς τα πού πρέπει να κοιτάξουµε.

Κι όµως, δεν είναι ευτυχία…
Καριέρα, ένα τέλειο σπίτι, χρήµατα, ένας σύντροφος που µας ορκίζεται αιώνια πίστη και αφοσίωση, ένα µωρό, είναι µερικά από αυτά που –ίσως οι περισσότεροι– θεωρούν πως πρέπει να έχουν για να είναι ευτυχισµένοι. Είναι όµως έτσι;

Η καριέρα

Κι όµως, σύµφωνα µε τους ειδικούς, η ικανοποίηση ακόµα και των πιο υψηλών στόχων δεν µπορεί να µας κάνει απολύτως ευτυχισµένους. Κι αυτό γιατί από τη φύση µας συνηθίζουµε γρήγορα στην κατάκτηση µιας επιτυχίας µε αποτέλεσµα να επιζητάµε αµέσως την επόµενη, γεγονός που µας θέτει σε µια διαρκή αγωνία αποµακρύνοντάς µας από την ευτυχία. Η προσπάθεια, η αίσθηση ότι τα καταφέρνουµε και τα βήµατα προόδου είναι αυτά που µας γεµίζουν. Όπως και το να κάνουµε κάτι που πραγµατικά που µας αρέσει.

Τα παιδιά

Για κάποιους η ευτυχία προσεγγίζεται µόνο όταν ακολουθούν πιστά τα καθιερωµένα από την κοινωνία στάδια ζωής: σπουδές, καριέρα, γάµος, οικογένεια. Ο εγκλωβισµός όµως σε αυτά τα στάδια µπορεί να γίνει µεγάλη παγίδα. Γιατί δεν είναι τα παιδιά από µόνα τους αυτά που εξασφαλίζουν την ευτυχία αλλά οι γεροί και ουσιαστικοί οικογενειακοί δεσµοί. Όσοι έχουν µια αγαπηµένη οικογένεια δηλώνουν µακροχρόνια ευτυχισµένοι ταυτίζοντας την ευτυχία µε το αίσθηµα πληρότητας που αντλούν από τις σχέσεις µε τα αγαπηµένα τους πρόσωπα. Αυτό όµως αποδεικνύει πως οι καλοί οικογενειακοί δεσµοί είναι που δίνουν νόηµα στη ζωή και στην ύπαρξή µας και όχι τα ίδια τα παιδιά.

Τα χρήµατα

Είναι προϋπόθεση ευτυχίας, όµως µόνο µέχρι το σηµείο που µας επιτρέπουν να ζήσουµε χωρίς άγχος για την επιβίωσή µας. Γιατί σίγουρα δεν µπορεί να είναι ευτυχισµένος κάποιος που πεινάει, κρυώνει ή χρωστάει. Τα πολλά χρήµατα όµως όχι µόνο δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία αλλά αντίθετα µπορεί να την υπονοµεύουν. Τα υλικά αγαθά µπορούν να λειτουργήσουν ως «τονωτικό», αφού µας δίνουν κάποια προσωρινή χαρά, όµως αυτή η τόνωση, αν και έχει ανακουφιστικές ιδιότητες, δεν είναι ευτυχία και δεν αρκεί αν έχουµε συναισθηµατικά κενά. ?εν µπορεί δηλαδή να λύσει τα θέµατα πληρότητας και διαπροσωπικών σχέσεων. Εποµένως δεν µπορεί να φέρει ουσιαστική ευτυχία.

Η υγεία

Μπορεί να µην συνειδητοποιούµε την αξία της παρά µόνο όταν νιώσουµε ότι απειλείται. Τότε αντιλαµβανόµαστε πως, όταν δεν υπάρχει καλή υγεία, δεν µπορούµε συνήθως να είµαστε και ευτυχισµένοι. Στην πραγµατικότητα όµως ένας άνθρωπος µπορεί να είναι ευτυχισµένος ακόµα και µε κλονισµένη υγεία όταν βρίσκει τρόπους να προσαρµοστεί και να συνεχίσει να προσπαθεί να απολαµβάνει τη ζωή.

Ο έρωτας

Η πεποίθηση ότι αρκεί να ερωτευτούµε για να νιώσουµε ευτυχία είναι αναµφισβήτητα βαθιά ριζωµένη µέσα µας. Και πράγµατι, σύµφωνα µε έρευνες, οι ερωτευµένοι είναι εκείνοι που δηλώνουν έντονα ευτυχισµένοι. Ο έρωτας όµως, σύµφωνα µε τους ειδικούς, είναι αποτέλεσµα της χηµείας του εγκεφάλου και διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Γι’αυτό στην πραγµατικότητα η σχέση, η ποιότητά της και η εξέλιξή της είναι πιο σηµαντικές από αυτόν, αφού το να εισπράττεις και να δίνεις αγάπη είναι από τα πιο απαραίτητα στοιχεία για την κατάκτηση της ευτυχίας.


                                                                                                                      Πηγή: http://www.eportal.gr/